Yin och Yang – så mycket mer än manligt och kvinnligt!

0

Kinesisk medicin är otroligt fascinerande och ser på oss människor som en unik helhet som samverkar med hela naturen, allt från tid på dygnet till årstider. Om man tittar och jämför rakt av från västerländsk medicin är det väldigt svårt att översätta, man måste tänka i helt andra termer.

De flesta läkare som är utbildade i TCM (traditionell kinesisk medicin) är oftast också utbildade till läkare  i västerländsk medicin så det är uppenbarligen ingen som helst svårighet att både förstå och behärska båda grenarna med ett öppet sinne.

De fem elementen

Grundpelarna i TCM är dels de 5 elementen, trä, eld, jord, metall och vatten, som vi alla består av liksom hela naturen. Min kära vän och kollega Tina Göransson har skrivit ett jättebra blogginlägg om de fem elementen som du kan läsa här: http://tina.tarotguiderna.se/2015/04/18/ta-kontroll-over-kanslorna-och-fa-en-battre-halsa/

Yin & Yang

Den andra aspekten är yin och yang. Och det allra första man som västerlänning alltid verkar klämma i med där är manligt och kvinnligt. Och ja, det stämmer. Det är EN av alla egenskaper som ryms i begreppet, men i vissa – eller faktiskt ganska många sammanhang är det helt ovidkommande att nämna just de aspekterna. Ungefär som att alltid lägga in en angivelse på väderstreck oavsett vad man pratar om.

Yin och yang beskriver ett motsatsförhållande. För att vi skall kunna beskriva något måste vi ha en motsats att relatera till. Vi kan inte ha upp om inte ner finns. Vi kan inte beskriva varmt om det inte finns kallt. Det som också är viktigt är att det inte är statiskt, det rör alltid på sig. Ingenting är bara det ena eller det andra.

yin & yang

Yin & Yang

Titta på tecknet för yin och yang. Svart och vitt som rör sig i en vågrörelse med varandra. Där det är som mest av den ena färgen är den andra färgen som minst, men börjar växa.

När natten (yin) är som mörkast är den som närmast gryningen (yang).

För att vi skall må och fungera bra måste vi försöka ha balans mellan alla element och yin och yang. Vi måste leva efter att det är natt och dag och se till att vi både är aktiva (yang) och vilar (yin). Vi måste följa årstiderna, på vintern är det yintid och då vill vi dra oss undan och vila på ett annat sätt än vi gör nu när det är träets element, våren, då allt vaknar och växer igen. Då piggnar vi till och blir aktiva. Vi tycker att det är konstigt och fel att vi är trötta och drar oss undan på vintern, men hela naturen gör det. Och vi skulle må bättre och klandra oss själva mindre om vi följde naturens gång mer utan att värdera.

Ingen värdering om bra eller dåligt

Det är alltid viktigt att komma ihåg att det inte finns någon bedömning om bra eller dåligt i yin och yang. I och med att många alltid tänker manligt och kvinnligt, och att begreppet yang innehåller egenskaper som stark, alert, varm, energisk, uppåt, expanderande, solig, snabb osv. tänker vi att manligt är bättre och en del går till och med igång på det och börjar prata feminism.

Fel! Där lägger vi våra nedärvda sociala värderingar om traditionella könsroller som man och kvinna. Och att vi ser yang som de positiva egenskaperna talar en del om de förväntningar vi och vårt samhälle lägger på oss.

Tina Nordström / Tidningen Land

Ingenting är bara det ena eller det andra.

Även om man är kvinna så består man av både yin och yang, och det finns kvinnor som är väldigt kvinnliga men ändå är mycket yang till sin natur. Glada, utåtriktade, energiska, sprudlande, som Mat-Tina till exempel.

 

 

 

George_Clooney-4_The_Men_Who_Stare_at_Goats_TIFF09_(cropped)

George Clooney

Eller tvärtom män som är oerhört manliga i sin karaktär men är mer yin i sitt sätt att vara, coola, eftertänksamma och behärskade, som George Clooney.

Samma del av en kulle som är solbelyst på förmiddagen (yang) ligger i skugga på eftermiddagen (yin). Är det stekhett ute vill vi sitta i skuggan, då är alltså yin det mest positiva och det vi behöver för att skapa balans. Och just nu när det går från yintid till yangtid (vår) sitter vi gärna vid en södervägg och lapar sol för att värma upp och väcka kropp och själ till liv efter vinterns vila.

Tänk helhet, allt är både yin och yang

Så, min önskan är att vi skulle lära oss se yin och yang som ett helhetsbegrepp långt bortom manligt och kvinnligt och acceptera alla sidorna, och acceptera mer av yin eftersom hela samhället tuffar på i hysterisk yang-fart. En spänd muskel måste vara avslappnad också för att återhämta sig. Att stanna upp och tänka efter en stund kan leda till bättre beslut än att prestera i ultrarapid. Att vila, låta kroppen återhämta och reparera sig är en livsnödvändighet som vi idag ofta ser som ett tecken på svaghet, vilket det ju onekligen leder till om vi inte tillgodoser det behovet. Det som närmast är en folksjukdom idag, utbrändhet, eller utmattningssyndrom som den medicinska diagnosen är. Vi har förbrukat all yin för att producera mer yang vilket leder till en obalans som gör att vi till slut inte fungerar längre. Och det tar lång tid att återskapa balansen igen, vilket återigen krockar med samhällets förväntan på yang (snabbt).

Var rädd om dig, lyssna på din kropp utan att jämföra med någon annan. Du är unik och genom att tillåta dig att följa just din kropp når du lättast balans.

Namsté

Åsa

Dela.

Om skribenten

Åsa Elvegård - aromaterapeut, djurkommunikatör, hundtränare och medial vägledare.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke